Сензорни контролери за температура и влажност

Във всяко съвременно устройство има поне един програмируем контролер. Захранване Ком ви предлага кратка информация за тези контролери, какви сигнали получават и образуват те, както и контролери от програмируем тип за регулиране на температура и влажност.

 

Сензорни контролери

 

 

Какво представлява програмируемият контролер

Всъщност това е малък компютър. Предназначението му е да събира информация чрез входни сигнали и да я обработва. След това от контролера към механизмите на устройството  се подават команди, чрез които функционира това устройство.

Чрез програмируеми контролери може да се наблюдават устройства и да се задават стойности за изпълнение. Чрез часовник може да се зададе времето за изпълнение. Освен това с контролери могат да се настройват температура и влажност. Тези два параметъра са особено важни за съхраняване на продукти и други стоки, защото спазването на допустимите норми на температура и влажност гарантира запазването на качествата и годността им.

 

Включване на сензор за задействане на контролера

Чрез включване на сензор към контролера може да се осигури задействането на устройството  при зададени стойности, например когато температурата или влажността е извън настроените допустими стойности. Освен това, с по-дълъг кабел, се осъществява връзка между сензора и контролера дори при по-голямо разстояние, от порядъка на няколко десетки метри.

 

контролери за температура и влажност

 

 

Видове сигнали, които получава контролерът

Чрез бутоните и датчиците към устройството контролерът получава входните сигнали. Те са два вида – аналогови и цифрови.

Аналоговите сигнали се получават от:

  • датчици за температура
  • датчици за налягане
  • датчици за позиция

Цифровите сигнали са с две състояния, от следните типове:

  • отворено или затворено
  • включено или изключено
  • натиснат или ненатиснат бутон

Цифровите сигнали се подават от бутони, от индуктивни, контактни или оптични датчици. Индуктивните датчици реагират на наличнието на метал наблизо. Като пример за контактни датчици можем да споменем датчик на врата или на панел, който може да се отваря, Оптичните датчици установяват присъствие или отсъствие на обекти наблизо.

 

програмируем контролер

 

 

Следене на входните сигнали чрез време на сканиране

Времето на сканиране включва периодите, на които програмируемият контролер прочита входните сигнали. В зависимост от получената информация той изработва и подава изходните сигнали. Те също са аналогови и цифрови.

 

Елементи, които се управляват чрез изходните сигнали

Елементите, управлявани чрез така изработените изходни сигнали, са изпълнителните елементи на устройството. Те могат да включват релета, сигнални лампи, вентили и др.

 

Програмируеми контролери от Захранване Ком за регулиране на температура и влажност

Нашите предложения включват два продукта, единият от които е снабден и с вграден часовник.

В тях се използват силови релета, с които се управляват нагреватели за поддържане на необходимата температура. Параметрите на контролерите за температура и влажност са 10A/250VAC.

Освен това контролерите се предлагат със сензор AM2301. Можете да използвате кабел с дължина до 30 метра между контролера и сензора. Цифровата комуникация дава възможност за точно отчитане на температурата и влажността, без разстоянието да влияе на тази точност.

 

Граници на измерваната температура и влажност

Обхватът на температурата, която контролерът може да установи, е между -40 и 80oC, а обхватът на контрол е от 0 до 80oC.

За влажността обхватът на установяване е от 0 до100% RH, а обхватът на контро е от 0 до 99.9% RH.

 

 

Share Button