Сензори за светлина с приложение в потребителската електроника

Сензорите преобразуват параметри в сигнали, които могат да се използват удобно в автоматизираните системи. Ще ги намерите в редица уреди и многобройни приложения. При промяна на входния параметър, въз основа на чувствителността им, се променя изходният сигнал. Освен в системите за автоматичен контрол, сензорите, предлагани от Захранване Ком, могат да се използват в уреди, с които се извършва светлинно отчитане, алармени устройства и най-вече в потребителската електроника.

 

Приложения на сензорите за светлина в потребителската електроника

Можете да използвате сензорите за светлина в най-различни устройства, които имат ежедневно приложение в практиката ви. Те включват принтери, скенери, плейъри, видеокамери и други.

 

Детектори за светлина

В детекторите за светлина, предлагани от Захранване Ком, като основа се използва фоторезисторен сензор.

 

фоторезисторен сензор

 

Пикът на сензора е във видимия спектър, 540 мм. Звеното с компаратор задейства сигнал на цифровия изход, когато светлинният поток достигне интензитет, по-висок от зададения чрез тример потенциометъра праг. Чувствителността може да се повиши чрез завъртане на тример потенциометъра по часовниковата стрелка.

 

Детектори за светлина

 

Набори за сглобяване за сензори за светлина

Тези набори за сглобяване на сензори за светлина са особено подходящи, когато ще използвате сензорите за потребителска електроника. Предлаганите от Захранване Ком набори ще бъдат подходящи, когато имате за цел да постигнете управление на товари с малка мощност, според светлината в околната среда.  Принципът на действие се основава на действието на изходния транзистор, който при ниско ниво на светлина подава напрежение към товара.

 

сглобяване за сензори за светлина

 

Ако планирате управление на консуматори с по-висока мощност, можете да свържете реле кум изхода. Можете да постигнете и приложения за по-високо входно напрежение, но тогава резисторите трябва да се преизчислят, а освен това вместо изходния NPN транзистор трябва да се монтира N-канален MOSFET.

 

сензорите за потребителска електроника

 

Предимства на сензорите и сензорните модули, предлагани от Захранване Ком

 

На първо място ще забележите ниските цени на тези продукти. Към тях ще добавим още предимства:

  • дълъг период на експлоатация
  • лесно приложение в дискретни схеми – не е необходимо да използвате микроконтролер
  • ниска собствена консумация
  • светодиодно индикиране за захранването
  • още по-ниски цени при покупка на повече сензори и сензори модули
  • независимост от лятно и зимно часово време
  • възможност за допълнително настройване на чувствителността чрез потенциометър
Share Button