Тестер за откриване на дефектирал LED на LCD монитори и телевизори

LCD екрани

Екраните с течни кристали, или LCD екраните, стават все по-популярни поради качествата на картините и компактността си. Размерите им са най-различни, затова имат редица приложения, тъй като диагоналът може да достигне до 80 инча.

 

Обикновено мониторите имат по-висока разделителна способност, но вече и телевизорите се произвеждат с такива екрани, тъй като се предлагат нови ТВ програми и нови технологии за използване на видео дискове.

 

LCD екрани – проблеми

 

 

LED екрани

LED екраните всъщност представляват LCD екрани, но светлинните източници са LED тип, вместо флуоресцентни лампи. Моделите, използващи LED технология, са по-висок клас.

 

Възможности за качествено изображение с LCD монитори и телевизори

LCD мониторите и телевизорите заемат второ място по яркост на изображението след LED телевизорите. Дори ако гледате изображенията на LCD екран в тъмна стая, те ще бъдат прекалено ярки. А за гледане на изображения в много светли помещения плазмените монитори и телевизори са снабдени с противоотразяващ слой.

Подсветката също играе роля за качеството на изображението.

 

Подсветка за LCD екрани – проблеми

Обикновено се установява, че при неработещ LCD екран причината често е в инверторите за подсветката. Затова те често се заменят с LED светлини. Но ако и тогава се получи проблем, трябва да се потърси дали има дефектирали светодиоди. Това можете лесно да установите с тестер за LED подсветка, предлаган от Захранване Ком.

 

откриване на дефектирал светодиод

 

 

Предимствата на тестера

Проверката на светодиодите става лесно с този тестер. Проверете светодиодите в подсветката на Вашия LCD монитор или телевизор, без да се налага да демонтирате светодиодите.

Освен това можете да откриете дефектирал светодиод в цяла лента на подсветката.

 

Как тестерът GJ2C, предлаган от Захранване Ком, открива дефектирал светодиод

Когато в лентата има светодиод, който е дефектирал, при тестване с уреда ще се получи увеличено общо съпротивление. Поради това увеличено съпротивление при измерването уредът ще се форсира. Като резултат през дефектиралия светодиод ще протече малък ток, а това на свой ред ще причини слабо светване на всички останали светодиоди.

С тестера GJ2C, предлаган от Захранване Ком, можете да проверявате стрингове от светодиоди, свързани последователно. В стринга може да има от 2 до 80 светодиода. Мощността им може да бъде от 50mW до 100W.

 

Предимства на тестера GJ2C

Захранване Ком ви предлага уред с редица предимства:

  • с него изходното напрежение се променя автоматично, от 315V до 0V
  • автоматично се променя и изходният ток, от 0 до 30mA
  • ще получите визуализиране на пада на напрежението върху светодиодите, които измервате

 

Допълнителни кабели към тестера GJ2C

  • захранващ кабел, с дължина 1,4 м и 2 пина; конекторът към него е IEC-C7
  • измервателни кабели: червен и черен, с дължина 90 см

 

Захранващо напрежение за тестера GJ2C

Захранващото напрежение за тестера е в границите 85 до 265VAC.

Share Button